Γεμάτα

Τα «γεμάτα» «προσπέσματα» ή αλλιώς αμυγδαλωτά της Λέσβου.

Τα αμυγδαλωτά, γενικά, είναι ένα από τα παραδοσιακά νησιώτικα γλυκά. Έτσι Αμυγδαλωτά μπορούμε να βρούμε σχεδόν σε όλο το Αιγαίο με διάφορες παραλλαγές  στο φτιάξιμό τους.

Στη Μυτιλήνη, μαζί με τον μπακλαβά ήταν και εξακολουθούν να είναι το παραδοσιακό νυφιάτικο γλυκό και αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τελετουργικού, δεν λείπουν λοιπόν από κανένα  γαμήλιο κέρασμα.  Η γλυκιά γεύση και το λευκό τους χρώμα, συμβολίζει την γλυκιά αρχή αλλά και φωτεινή συνέχεια στη ζωή ενός καινούργιου ζευγαριού και προοιωνίζει ευτυχία και γλυκύ βίο.
Τα γεμάτα ήταν και εξακολουθούν να είναι τα γλυκά των αρραβώνων, που προσφέρονται από τη νύφη στην πεθερά για να κεραστούν οι καλεσμένοι, γι' αυτό λέγονται και «προσπέσματα».  Πολλοί τα θεωρούν ως τα καλύτερα αμυγδαλωτά της χώρας.
Πλάθονται με τα χέρια, σε φόρμες που έχουν έρθει από τα αρχαία χρόνια και θυμίζουν άκανθες από κιονόκρανα και περίεργα φυτά, η απλοΪκότερη εμφάνισή τους είναι αυτή σε σχήμα πολύ μικρού αχλαδιού.
Κατ' εξαίρεση, το γλύκισμα αυτό του γάμου, πήγαινε σαν πεσκέσι σε επετείους, γιορτές και φιλοδωρήματα, σε ανθρώπους που οι Μυτιληνιοί θεωρούσαν ότι είχαν μεγάλη υποχρέωση.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παρακάτω τιμές αφορούν  λιανική πώληση,για τιμές χονδρικής εποινοινωνίστε μαζί μας.ΟΙ αποστολές με Ταχυμεταφορές επιβαρύνουν τον πελάτη,τα δε κόμιστρα είναι αναλόγως του βάρους της παραγγελίας.